Andezit taşlarının günümüzde bu kadar çok kullanılmasının temel nedenler hem sağlam taş olmaları hem de aşınmaya karşı yeterince dirençli olmalarıdır. Ayrıca andezit taşları kaymaya karşı da oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle inşaat ve yapı sektörlerinin gözdesi haline gelmektedir. Bunun yanı sıra andezit taşı, ısı yalıtım özelliğini de bünyesinde barındırmaktadır. Yazın serinlik vermesinin yanı sıra kış aylarında da ısı kaybını önleyebiliyor ve bulunduğu yeri sıcak tutabiliyor. Bu nedenle özellikle aşırı büyük yapılarda kaplama malzemesi olarak tercih edilmektedir. Doğal taş olması nedeni ile aşınmaya karşı da dirençli olan andezit taşları kaydırmaz özelliği nedeni ile kaldırımlarda oldukça rastladığımız taşlardan birisidir. Andezit taşlarının kimyasal özellikleri taşın çıkarılmış olduğu bölgeye ve taşa uygulanan işlemin türüne göre değişiklik arz etmektedir. Genel olarak andezit taşı özellikleri şu şekildedir:
- Özgül ağırlıkları 2.67 gram
- Doluluk oranları %83.9
- Nem oranları %1.14
- Basınç dayanım oranları 716 kilogram
- Porozite oranı %9.51
- Aşınma dayanım oranı 18.1 cm
- Gözeneklilik oranı %16.10
- Ezilme dayanma oranı 163 kilogram
- Darbe dayanım 12 kilogram
- Ağırlıkça su emme oranı %6.54
Andezit taşları saymış olduğumuz özelliklere sahip olan ve günümüzde oldukça fazla rastlanılan taşlardan birisidir.
Andezit Taşı
Andezit taşı, Selçuklu döneminde günümüze kadar gelmiş olan dekorasyon amaçlı kullanan taşlardan biridir. Andezit taşı, yollar üzerinde, kaldırımlarda, duvarlarda, birçok alanda kullanılmış olan dekoratif amaçlı taşlar dikkatimizi çekmektedir. Andezit taşı, şekli ve duruşu itibari ile ülkemizde dekoratif amaçlı kullanılan ve mermerden sonra gelen en önemli taşlardan biridir.
Andezit Taşı Çıkarılan Yerler
Anadolu medeniyetlerinin hemen hemen hepsinde görülen ve günümüze kadar birçok alanda kullanmış olduğumuz andezit taşı, volkanik olaylar sonucu meydana gelmiş kor kayaç taşıdır. Andezit taşları en fazla İç Anadolu Bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Özellikle Ankara ve çevresinde görülen andezit taşları diğer bir isim olarak Ankara taşları da denilmektedir. Andezit taşlarına genel itibari ile Isparta, Çorum, Manisa, Kayseri, ve Uşak’ta sık olarak rastlanmaktadır. Üretildiği bölgenin özelliğine göre değişiklik gösteren andezit taşları genel olarak mor, pembe, eflatun, gri ve siyahın tonlarında üretilebilmektedir.